Mannencirkel

“Ik vond het fantastisch! Het was fijn om te kunnen delen en verbinden!”

“Je weet het ergens wel, maar het is heel prettig te ervaren dat ook andere mannen met dezelfde dingen zitten.”

Deelnemers aan De Wildeman Mannencirkel

Mis je verbinding en diepgang met andere mannen om je heen? Mannen die ook aan zichzelf willen werken? En willen groeien? Als man, als vader, partner etc. Kan je “zachtheid”, creativiteit en intuïtie niet goed kwijt in je dagelijkse omgeving? Zoek je een veilige omgeving waarin je wél wordt gehoord? Waarin in andere mannen naar je luisteren en niet vreemd opkijken van dingen die buiten hun referentiekader vallen? En sta je open voor lichaamswerk en meditaties? Ja? Dan nodig ik je graag uit voor de maandelijkse mannencirkel van De Wildeman in de Drentse natuur.

Waarom een cirkel alleen voor mannen?

Door de jaren heen heb ik een steeds grotere behoefte gekregen aan écht authentiek, non-competitief contact met andere mannen. Als jongetje groeide ik op in een omgeving waar mannen vooral hard werkten, veel weg waren, nauwelijks over hun gevoelens spraken en in onderlinge contacten vooral aan de oppervlakte bleven. Hoewel de samenleving tegenwoordig gelukkig anders in elkaar steekt, zie ik dit nog veel om mij heen. Als jong volwassene nam ik deze ‘mannelijke’ houding over: bang voor afwijzing of om niet mans gevonden te worden. Dit terwijl er onder de oppervlakte uiteraard óók bij mij van alles speelde wat ik graag had willen delen met andere mannen. Want wie begrijpt een man nou beter dan een andere man? Het resultaat van niet delen? Vastlopen!

Toen ik de dertig al gepasseerd was en vastliep op verschillende fronten (o.a. vaderschap, carrière) kwam ik voor het eerst in aanraking met vormen van ‘mannenwerk’. Tijdens retraites, coaching en als deelnemer aan een mannencirkel ontdekte ik dat ik niet de enige man was die eigenlijk maar wat aanrommelde en grote behoefte had aan onbevooroordeeld en open contact met andere mannen. Wat een opluchting! Nu ik beschik over mijn eigen erf in de Drentse natuur is voor mij de tijd rijp om een eigen mannencirkel te starten en ook andere mannen de kans op laagdrempelige verbinding en groei te bieden.

Wat mag je verwachten van de Wildeman Mannencirkel?

Een safe space omgeven door de Drentse natuur waar je kunt zijn wie je bent en kunt delen wat je wilt delen met andere mannen. Daarbij zijn er in principe geen taboes en is het uitgangspunt dat de groep naar jou luistert. Dus geen ongevraagde adviezen en discussies. Wat wordt besproken in de groep blijft binnen de groep.

Ook kan je leren en je laten inspireren door de verhalen en de kwetsbaarheid van anderen. Nieuwe inzichten kunnen dienen als brandstof voor persoonlijke groei. Thema’s die besproken kunnen worden zijn bijvoorbeeld geven / ontvangen, eenzaamheid, zingeving, intimiteit, ownership, competitie of vaderschap. Ik ben tijdens deze gesprekken aanwezig als facilitator om alles in goede banen te leiden. Er is altijd gelegenheid voor stilte of juist vormen van lichaamswerk zoals eenvoudige yoga oefeningen, qui gong of een balspel. Tot slot regel ik wat te drinken, is er ruimte voor humor en luchtigheid en natuurlijk vuur!

mannenwerk, mannencoach, mannencirkel, Dwingeloo, Drenthe

 

Voor wie is de Wildeman Mannencirkel?

Elke man vanaf 16 jaar is van harte welkom! Het belangrijkste is dat je jezelf wilt ontwikkelen, een brede interesse hebt en in verbinding wilt staan met andere mannen. Een open en onbevooroordeelde blik en de wil om naar anderen te luisteren is daarbij cruciaal. Twijfel je over deelname? Bel of mail gerust om even kennis te maken en te overleggen.

Praktische informatie

De Wildeman Mannencirkel komt elke laatste vrijdag van de maand bij elkaar op het erf van De Wildeman in Dwingeloo. We zijn dus altijd buiten. Dwingeloo is ongeveer 35 tot 40 minuten rijden van Zwolle en Groningen en ca. 20 minuten rijden van Hoogeveen en Assen. De bijeenkomst begin om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 22.30 uur.

Er is genoeg gratis parkeerruimte. Het erf van De Wildeman is met het ov matig bereikbaar. Daarom deel ik van tevoren de deelnemerslijst, zodat je zo nodig met iemand kunt carpoolen. Wil je niet op de lijst? Laat dat dan even weten bij opgave.

Geheel volgens de filosofie van De Wildeman gaat de Mannencirkel altijd door, behalve op feestdagen en bij noodweer. Houd daar dus rekening mee bij je kledingkeuze. Het is fijn als je kleding draagt die lekker zit, waarin je kan bewegen en die vies mag worden / naar rook mag ruiken.

De Wildeman zorgt voor water / thee / koffie. Om met volle aandacht en helder van geest gesprekken te kunnen voeren drinken we geen alcohol.

Er is plaats voor maximaal 7 deelnemers. Het is nodig om je voor elke bijeenkomst per app of e-mail aan te melden (klik hier voor contactgegevens). Dat kan tot 1 dag van tevoren en je ontvangt altijd een bevestiging van deelname. Per bijeenkomst vraag ik een bijdrage van 15 euro voor de catering, brandhout en voorbereiding. Na afloop van de bijeenkomst stuur ik je hiervoor een betalingsverzoek.

 

Data 2023:

 • 24 februari
 • 31 maart
 • 21 april (let op: één week vroeger)
 • 26 mei
 • 30 juni
 • 21 juli (let op: één week vroeger)
 • 25 augustus
 • 29 september
 • 27 oktober
 • 24 november
 • 29 december

Tot slot: qua Covid-maatregelen doet De Wildeman niet aan uitsluiting. Iedereen – gevaccineerd en ongevaccineerd – is van harte welkom. Ik vertrouw erop dat elkaars keuzes over afstand houden, wel / geen hand of knuffel worden gerespecteerd.

mannencirkel, Drenthe, Dwingeloo, coach, mannenwerk

 

Individually we are one drop, together we are an ocean

Ryunosuke Akutagawa, Japans schrijver