Mannencirkel

Alleen buiten spelen is leuk, maar met anderen op avontuur gaan kan ook heel leuk en verrijkend zijn. Denk maar terug aan hoe je vroeger met vriendjes op pad ging. Het gevoel onderdeel te zijn van een groep die je ziet en onvoorwaardelijk steunt is voor mij machtig en inspirerend. Ik nodig je daarom graag uit voor de maandelijkse mannencirkel van De Wildeman in de Drentse natuur.

Waarom een cirkel alleen voor mannen?

Door de jaren heen heb ik een steeds grotere behoefte gekregen aan écht authentiek, non-competitief contact met andere mannen. Als jongetje groeide ik op in een omgeving waar mannen vooral hard werkten, veel weg waren, nauwelijks over hun gevoelens spraken en in onderlinge contacten vooral aan de oppervlakte bleven. Hoewel de samenleving tegenwoordig gelukkig anders in elkaar steekt, zie ik dit nog veel om mij heen. Als jong volwassene nam ik deze ‘mannelijke’ houding over: bang voor afwijzing of om niet mans gevonden te worden. Dit terwijl er onder de oppervlakte uiteraard óók bij mij van alles speelde wat ik graag had willen delen met andere mannen. Want wie begrijpt een man nou beter dan een andere man? Het resultaat van niet delen? Vastlopen!

Toen ik de dertig al gepasseerd was en vastliep op verschillende fronten (o.a. vaderschap, carrière) kwam ik voor het eerst in aanraking met vormen van ‘mannenwerk’. Tijdens retraites, coaching en als deelnemer aan een mannencirkel ontdekte ik dat ik niet de enige man was die eigenlijk maar wat aanrommelde en grote behoefte had aan onbevooroordeeld en open contact met andere mannen. Wat een opluchting! Nu ik beschik over mijn eigen erf in de Drentse natuur is voor mij de tijd rijp om een eigen mannencirkel te starten en ook andere mannen de kans op laagdrempelige verbinding en groei te bieden.

Wat mag je verwachten van de Wildeman Mannencirkel?

Een safe space omgeven door de Drentse natuur waar je kunt zijn wie je bent en kunt delen wat je wilt delen met andere mannen. Daarbij zijn er in principe geen taboes en is het uitgangspunt dat de groep naar jou luistert. Dus geen ongevraagde adviezen en discussies. Wat wordt besproken in de groep blijft binnen de groep.

Ook kan je leren en je laten inspireren door de verhalen en de kwetsbaarheid van anderen. Thema’s die besproken kunnen worden zijn bijvoorbeeld geven / ontvangen, eenzaamheid, zingeving, intimiteit, ownership, competitie of vaderschap. Ik ben tijdens deze gesprekken aanwezig als facilitator om alles in goede banen te leiden. Ook is er altijd ruimte voor een vorm van lichaamswerk zoals eenvoudige yoga oefeningen, qui gong of een balspel. Er is wat te eten en te drinken, ruimte voor humor en luchtigheid en we gaan samen fikkie stoken (boys will be boys :p)

mannenwerk, mannencoach, mannencirkel, Dwingeloo, Drenthe

Voor wie is de Wildeman Mannencirkel?

Elke man vanaf 16 jaar is van harte welkom! Het belangrijkste is dat je jezelf wilt ontwikkelen, een brede interesse hebt en in verbinding wilt staan met andere mannen. Een open en onbevooroordeelde blik is daarbij cruciaal. Twijfel je over deelname? Bel of mail gerust om even kennis te maken en te overleggen.

Praktische informatie

De Wildeman Mannencirkel komt elke laatste vrijdag van de maand bij elkaar op het erf van De Wildeman in Dwingeloo. We zijn dus altijd buiten. Dwingeloo is ongeveer 35 tot 40 minuten rijden van Zwolle en Groningen en ca. 20 minuten rijden van Hoogeveen en Assen. De bijeenkomst begin om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 22.30 uur.

Er is genoeg gratis parkeerruimte. Het erf van De Wildeman is met het ov matig bereikbaar. Daarom deel ik van tevoren de deelnemerslijst per e-mail, zodat je zo nodig met iemand kunt carpoolen.

Geheel volgens de filosofie van De Wildeman gaat de Mannencirkel altijd door, behalve op feestdagen en bij noodweer. Houd daar dus rekening mee bij je kledingkeuze. Het is fijn als je kleding draagt die lekker zit, waarin je kan bewegen en die vies mag worden / naar rook mag ruiken.

De Wildeman zorgt voor water / thee / koffie en een kleine versnapering. Om met volle aandacht en helder van geest gesprekken te kunnen voeren drinken we geen alcohol.

Er is plaats voor maximaal 7 deelnemers. Het is nodig om je voor elke bijeenkomst per app of e-mail aan te melden (klik hier voor contactgegevens). Dat kan tot 1 dag van tevoren en je ontvangt altijd een bevestiging van deelname. Per bijeenkomst vraag ik een bijdrage van 15 euro voor de catering, brandhout en voorbereiding. Na afloop van de bijeenkomst stuur ik je hiervoor een betalingsverzoek.

Data 2022:

  • 27 mei
  • 24 juni
  • 22 juli (vanwege vakantie De Wildeman één week eerder)
  • 26 augustus
  • 30 september
  • 28 oktober
  • 25 november
  • 30 december

Tot slot: qua Covid-maatregelen doet De Wildeman niet aan uitsluiting. Iedereen – gevaccineerd en ongevaccineerd – is van harte welkom. Ik vertrouw erop dat elkaars keuzes over afstand houden, wel / geen hand of knuffel worden gerespecteerd.

Individually we are one drop, together we are an ocean

Ryunosuke Akutagawa, Japans schrijver